Balken 2e kans

2e Kans bouwmaterialen, a way of life

Een duurzamere wereld is een circulaire wereld. En ondanks dat we weten dat aan de voorkant van de keten grote stappen gezet moeten worden door particulieren en bedrijven, kijkt men ook naar de afval- en recyclingbranche. Een branche in ontwikkeling en die naast de koplopers ook pioniers kent.

2e Kans bouwmaterialen Depot, onderdeel van KoreNet recycling dat onlangs lid is geworden van BRBS Recycling, is er één van. BEwerken sprak met Ron van Muijlwijk, hoofd operatie en bedrijfsleider.

Wat is het proces dat voorafgaat aan de verkoop van tweedehands materialen?

We kijken naar vrijgekomen bouwmaterialen met een bepaalde bril op. Want als je alles 1 op 1 in wil zetten, heb je een veel beperkter aanbod. Daarbij stellen we onszelf de vraag: waar is vraag naar en wat zouden we eventueel anders in kunnen zetten? Vooral bij het laatste moet je creatief zijn en maakt dit werk extra leuk. Zodra we iets op het oog hebben, dat kunnen overschotpartijen zijn van slopers of aannemers, kopen we dat op, selecteren we op vuil, maken we het schoon en hangen we er een waarde aan voor de afnemer en zetten we het op onze website of op marktplaats voor verkoop.

Wellicht een schot voor open doel, maar is er interesse naar 2e hands bouwmaterialen?

Jazeker, vooral in de particuliere sector. Daarbij moet je dan wel rekening houden met het feit dat men graag op vrijdagmiddag of zaterdag de materialen ophaalt en er niet direct grote aantallen worden afgenomen. Maar er is een vibe gaande waar men steeds meer kijkt naar het inzetten van dit soort materialen in de reguliere bouw. Alleen is de continuïteit van het aanbod een uitdaging.

Waar ligt dat volgens jou aan?

Nieuwe materialen zijn vaak nog goedkoper dan gebruikte materialen. Als we echt de verkoop van tweedehands materialen in Nederland willen stimuleren en daarbij ook de circulaire economie, zullen we in de wet- en regelgeving iets aan moeten passen waardoor de prijs voor nieuwe materialen en grondstoffen hoger zal liggen als de her te gebruiken materialen en grondstoffen.

Het stimuleren van hergebruik is verduurzaming, maar wat betekent duurzaamheid in zijn geheel voor jullie?

In een tijd waar de wereld vooral door geld en aandeelhouderswaarde wordt geregeerd, is het ook nodig om je hart te volgen en sommige projecten gewoon te doen. Ook als iets op papier niet direct geld oplevert. Iemand die zijn eigenwaarde terug krijgt, hang daar maar eens waarde aan. KoreNet geeft met het 2e Kans Bouwmaterialen Depot, de kans om te investeren in dingen die wij als familiebedrijf belangrijk vinden. Een belangrijk onderdeel van duurzaamheid is voor ons het sociale karakter.

Hoe uit zich dat bij jullie?

De verkoop van tweedehands materialen is voor ons een manier om te investeren in mensen, hun talent en ontwikkeling. Dit is waar mijn passie voor dit project ook vandaan komt. Hoewel we ons richten op hergebruik van materialen willen we ook mensen een tweede kans bieden vandaar “2e Kans” bouwmaterialen. We creëren werkplekken voor mensen die wat extra steun verdienen. Voor ons is iedereen gelijk. Als familiebedrijf vinden we dat we een belangrijke taak hebben op sociaal vlak. Wij gebruiken de 2e Kans winkel als een veilige werkplek waar mensen zichzelf mogen zijn en hun talenten kunnen ontwikkelen. Ontdekken dat ze waardevol zijn. Als dat inhoudt dat ze later ergens anders gaan werken wat beter bij ze past prima. (Dat is ontwikkeling). We kijken ook anders naar materialen, waar vele afval zien, zien wij kansen en nieuwe producten. Duurzaamheid betekent voor ons investeren in mensen en milieu.

Is het a way of life?

De familie Korevaar zet zich al 30 jaar in voor hergebruik van tweede kans bouwmaterialen, en door persoonlijke ervaring met mensen die weleens een steuntje in de rug kunnen gebruiken, is dit project geboren. We doen het met elkaar en zijn ervan overtuigt dat dit gaat lukken.