TomBerendsen_bij_Van_Werven

CDA lijsttrekker voor het Europees Parlement Tom Berendsen op bezoek bij Van Werven

Europese samenwerking is van groot belang, zeker ook voor de recycling- en secundaire grondstoffensector. Op 22 november 2023 vonden de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland plaats en in juni 2024 volgen de verkiezingen voor het Europese Parlement.

Tom Berendsen, CDA lijsttrekker voor het CDA in Brussel, is zich bewust van de kracht van de Nederlandse recyclingindustrie en de koplopers-rol die Nederland op dit gebied in Europa heeft. Samen met kandidaat Tweedekamerlid Johan Goos bezocht hij op uitnodiging van BRBS Recycling de kunststofrecyclinglocatie van Van Werven in Biddinghuizen.

Tom Berendsen was benieuwd naar het antwoord op de vraag: “we willen naar een nieuw soort economie, maar hoe krijgen we dat voor elkaar? En waar staan we nu?” Ton van der Giessen, Arne Herpoele (Van Werven) en Otto Friebel (BRBS Recycling) gingen met Tom Berendsen en Johan Goos in gesprek om te zien wat er vanuit de Nederlandse en Europese politiek nodig is om de kunststofrecycling-sector uit de puberteit te krijgen en volwassen te maken maar vooral om er voor te zorgen dat deze recyclingtak door de volatiele afzetsituatie niet ten onder gaat alvorens het tot wasdom komt.

De afzet van kunststofrecyclinggranulaat is afhankelijk van vele factoren. In de periode waarin Covid hoogtij vierde stagneerde de afzet door het stilleggen of afschalen van bijvoorbeeld de auto-industrie in Duitsland. Toen Covid eenmaal voorbij was en bedrijven weer gingen starten met productie had de kunststofrecyclingindustrie te maken met precies het tegenovergestelde effect. De vraag naar recyclaat was zo groot dat er niet voldoende geleverd kon worden. Op het moment dat de prijs voor primaire/virgin kunststoffen door het dak gingen was de vraag eveneens niet bij te houden. Op dit moment, met goedkope Russische olie die aan China wordt geleverd, zit de markt voor kunststofrecyclaat weer op een dieptepunt.

Het is die volatiliteit die er voor zorgt dat een solide en constant economisch model rondom kunststofrecycling nog heel ver ligt. BRBS Recycling bepleitte 3 punten die van invloed kunnen zijn voor een stabiele markt voor recyclaat, niet alleen voor kunststof maar bijvoorbeeld ook voor minerale secundaire grondstoffen:

  • Verplicht een percentage recyclaat in nieuwe producten;
  • Verbied het verbranden van recyclebaar afval;
  • Richt het Governance-model van UPV-systemen beter in, zodat er niet alleen een inzamelpercentage of recyclingpercentage behaald moet worden maar dat er ook een terugnameplicht van het recyclaat door de producenten/importeurs in de UPV wordt opgenomen.

Bovenstaande punten zijn van groot belang voor de Circulaire Economie, maar ook voor de uitvoering van het Packaging & Packaging Waste Directive 2030/2040. Wanneer er nu immers niet wordt ingegrepen zijn we straks te laat en vallen er voor 2030 al verschillende kunststofrecyclers om. Dan hebben we eindelijk goede wetgeving maar zijn er geen kunststofrecyclingbedrijven meer die dit belangrijke deel van de keten kunnen invullen. Daarnaast moet de kunststofindustrie ook alert zijn op greenwashing. Nu al zijn er bedrijven die zeggen dat ze recyclaat leveren terwijl dit eigenlijk gewoon virgin kunststof is, of nemen producten boetes voor lief die ze krijgen wanneer ze niet de voorgeschreven hoeveelheid recyclaat gebruiken (zoals in UK al is ingevoerd) omdat het gebruik van virgin kunststof goedkoper is dan de boetes die ze opgelegd krijgen.

Een ander pleidooi betrof het niveau van de inzet van recyclaat. Denk niet te ingewikkeld en focus niet op foodgrade-to-foodgrade inzet maar maak van fast-moving plasticrecyclaat, zoals verpakkingsplastic, slow-moving producten zoals leidingen en buizen. Dan hoeven voor die laatste categorie minder primaire grondstoffen gebruikt te worden en blijft het veiligheidsniveau van foodgrade verpakkingen hoog. Al met al was de boodschap dat dit vooral Europees geregeld moet worden.